Felújítás

A Thermhaus renováló program egy zárt rendszer, ami megfelel az alábbi követelményeknek:


KÜLSŐ FAL / TETŐ:

Hagyományos eljárásnál:
Az eddig elterjedt hagyományos technika a fal külső szigetelését végezte el. Figyelmen kívül hagyták a szigetelés szintjén keletkező lecsapódási pontot, és azt a tényt, hogy a kondenzációs hőmérséklet kb.12°C foknál van, és így a külső falakban kondenzációs víz keletkezik. A külső szigetelés által a szükséges természetes nedvesség áramlása a külső falban - diffúziónyított szigetelőrendszernél is - meg van gátolva.
THERMHAUS megoldás:
A külső falak megtartják a természetes nedvesség áramlását, a külső felület kap egy minerális alapú alsó és fedő vakolatot. Minden konnektor, kapcsoló, vezeték stb. el van távolítva a külső falból. Áttörések nem lehetnek benne. A külső falak belülről kapnak egy légzáró vakolatot. A kivitelezési minőség rendszeresen Bloower-Door mérésekkel van kontrollálva. Így meg van gátolva az, hogy a meleg belső levegő - magas nedvesség tartalommal - a külső falazatba hatoljon. Ezen  légzáró szinten van a szerelvényezés beépítve. Egy speciális szigetelés - ami 3cm vastag és a hővezetése 0,02 - biztosítja a meleg visszaverődését majdnem 100%-ban a szoba felé. Szerelvényezéskor újra beépítik a szükséges vezetékeket, kapcsolókat és konnektorokat. A tető szigetelése is hasonló rendszerű.
ABLAKRENDSZER:

Hagyományos eljárásnál:
Gyakran a régi épületeknél a meglévő ablakkereteket kiszerelik, és új ablakokat építenek be. Ez persze a kapcsolódási helyeken hőhidakat keletkeztet. Az ablakokat, a falazatot és a szigetelést egymáshoz kell hangolni. Ha ez nincs figyelembe véve, akkor a kapcsolódási helyeken nem csak kondenzvíz hanem lecsapódó víz is kialakul, ami megfékezhetetlenül behatol a külső falazatba és több télen át hosszadalmas károkat okoz.
THERMHAUS megoldás:
A Thermhaus ablakrendszert a régi meglévő ablakkeretekbe építik be. Így a hőhidak a beépítés helyszínén meg vannak akadályozva. Az ablakok háromszoros üvegezésű fa-alumínium anyagúak. Az időálló réteggel bevont alumínium szárny kívül és egy faablak pedig belül van. Az üvegek közé beépített roló árnyékolásra és kívülről betekintés ellen szolgál. A háromszoros üvegezés optimálisan alkalmazkodik a külső fal K-értékéhez. Az üvegközök vákummal, vagy izolált gázzal töltöttek.
SZELLŐZÉS:

Hagyományos eljárásnál:
Gyakran nincsen beépített  szellőzőrendszer, a lakóknak az energiát lezáró és nagyon drága ablakokon át szellőztetés van ajánlva. Ez hideg időben nem történik meg kellő gyakorisággal, ezért láthatók penészfoltok a falakon és többek között  allergiát okozó penészgomba spórák terjednek a levegőben. Egyedüli helységben külsőfal szellőzőnél a nem minőségi beépítés miatt lép fel lecsapódó víz és kondenzvíz a külső falakban. A huzat és a gyenge szellőzés adja a sarkokban és a szekrények mögött az állandó problémát.
THERMHAUS megoldás:
Minden lakásba telepítünk egy komplett szellőző rendszert. Lapos csatornákon keresztül az állmennyezetben történik az elszívás: az elhasznált levegő ki-, és a friss levegő bejuttatása. Nedvességszenzorok felelnek a nedves helységekben (fürdő, konyha) a beállított értékekért: esetleges túllépés esetén intenzívebb a levegőcsere mindaddig, amíg az meg nem felel a beállított értékeknek. Nedvesség és penész foltok az ilyen szellőzőrendszerrel ellátott lakásokban - bezárt ablakok esetén- sem fordulnak elő. A geotermikus hőcserélőn előtemperált friss levegő áramlik be, így télen nem jön fagyos levegő a lakásba -  nyáron pedig előhűtött. Ez a rendszer biztosít egy hő- visszanyerést az eltávozó levegőből aminek több mint 90%-a bent marad a házban és csak 10%-a kell hogy távozzon. A friss levegő egy szűrőn keresztül van tisztítva a portól és a pollentől, így az allergia által veszélyeztetett lakónak is a legjobb közérzetet biztosítja. Hangszigetelés a beépített hangtompítók által lett megoldva.
FŰTÉSRENDSZER:

Hagyományos eljárásnál:
Központifűtés rendszereket alkalmaznak, figyelembe véve az ablakon át történő szellőztetést. Gyakran használnak megszokott fűtőtesteket, ahol a termosztát a fűtőtesten helyezkedik el. Így gyakran túl sok energiát ad le, amihez az ablakon keresztüli szellőztetés is hozzájárul.
THERMHAUS megoldás:
A padlóra effektív fűtőelemek vannak lerakva. Ezek lefelé ellátják a hőszigetelés funkcióját, felfelé pedig a hangszigetelést és a meleg sugárzását. Minden helység megkapja a saját szabályozható padlófűtését. Csak  magas értékű padlófűtéssel lehet meleg láb és hűvös fej közérzetet elérni és realizálni. A padló hőmérséklete a Thermhaus elemeknél csak 1-2 °C magasabb, mint a szobahőmérséklet. A fűtőelemek működéséhez a legkisebbre dimenzionált hőforrás van felhasználva - vagyis a helyigény igen kicsi. Így érjük el a szellőzőrendszer magas hővisszanyerési fokát, és a szükséges 23-25°C-ra történő előtemperálást.
MINŐSÉG:

Hagyományos eljárásnál:
Renoválási területen eddig általában csak szubjektív minőségellenőrzéseket alkalmaztak tervezőkön és építési mérnökökön keresztül. A ház szerkezetében szivárgási helyek, veszteségek, valamint hőhidak ritkán vannak vizsgálva.
THERMHAUS megoldás:
A házszerkezet előállításakor Bloower-Door mérések vannak végezve: célzottan a szivárgási veszteséghelyek megtalálására. A még nem felújított épületeknél ahol sok külső szerkezeti sérülés van termografikus méréseket végzünk a felújítás előtt és után. A szubjektív minőségi ellenőrzések is természetesen el vannak végezve. Minden felújított épület kap TÜV oklevelet.
ÖSSZEFOGLALÁS
Külső falak:
Légzárt külső falak előállítása, magas értékű belső szigetelés beépítése, Kapcsolók, dugaljak, vezetékek, stb a szerelvényezés szintjén elhelyezve.

Ablakrendszer:
Háromszorosan üvegezett fa-alumínium ablak, rolóval az üvegek között - az árnyékolás technikai követelményeinek is megfelelően.
Szellőzőrendszer:
Energiaellátás:
Maximum még 10%-a a szükséges energiának a legkisebb hőforráson és az effektív padlófűtés elemeken keresztül.

Minőség:
Bloower-Door-Teszt biztosítja a légzáróságot. Termografikus felvételek rekonstrukció előtt és után.